اثر قارچ میکوریز و شبه میکوریز بر میزان سبزینگی گیاهچه گندم در حضور چاودار
کد مقاله : 1178-10THIWSC (R1)
نویسندگان
راحله محمودی *1، گودرز احمدوند2، اکبر علی وردی2، رویا کرمیان2
1همدان دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا
2دانشگاه بوعلی سینا
چکیده مقاله
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ارزیابیﺗﺎﺛﯿﺮکاربرد قارچ میکوریز و شبه میکوریز بر سبزینگی گیاهچه گندم رقم پیشتاز در رقابت با چاودار ، آزﻣﺎﯾشی در ﺳﺎل1401 -1400در گلخانه آموزشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا اﻧﺠﺎم ﺷﺪ.عوامل مورد بررسی شامل چهارسطح نسبت‌های جایگزینی 25:75 ، 50:50 ، 75:25 ، 100:0 به ترتیب گندم و چاودار با تراکم کل 8 بوته در گلدان، سه سطح تلقیح با قارچ میکوریز، شبه میکوریز و عدم تلقیح درسه تکرار بود. محتوی کلروفیلa، b و کاروتنوئید با روش آرنون ارزیابی شد ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻧﺸﺎن داد که افزایش سطح تراکم علف هرز چاودار، میزان سبزینگی را در گندم کاهش داد. که این کاهش در قارچ میکوریز محسوس‌تر بود. بیشترین درصد میزان کلروفیلa، b و کاروتنوئید در تیمار گندم خالص100:0 (عدم حضور چاودار) با اعمال هر دو قارچ و کمترین مقادیر این صفات در تیمار 25:75 درصدی تراکم گندم- چاودار دیده شد. به‌طور کلی هردو قارچ میکوریز و پیریفورموسپورا موجب افزایش میزان کلروفیل a، b و کاروتنوئید در گندم در شرایط رقابتی شده و اثر منفی رقابت علف هرز چاودار با گندم را تا حدودی بهبود بخشیدند.
کلیدواژه ها
رنگدانه‌های فتوسنتزی، علف هرز، قارچ‌های زیستی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر