تأثیر سطوح مختلف دما بر شاخصهای جوانهزنی علفهرز مهاجم دودندان (Bidens subalternans DC.) |
کد مقاله : 1047-10THIWSC (R1) |
نویسندگان |
ابوذر اسماعیلی *1، یلدا خورشیدوند2، احمد زارع3 1دانشگاه تهران 2دانشگاه بوعلی سینا همدان 3دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان |
چکیده مقاله |
به منظور بررسی تأثیر دما بر شاخصهای جوانهزنی علفهرز دودندان (Bidens subalternans)، آزمایشی در سال 1401 در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دماهای ثابت 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتیگراد در آزمایشگاه گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام شد. صفات اندازهگیری شده در این آزمایش شامل: درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی (R50)، مدت زمان تا 10 درصد جوانهزنی (D10)، مدت زمان تا 50 درصد جوانهزنی (D50)، مدت زمان تا 90 درصد جوانهزنی (D90) و یکنواختی جوانهزنی (GU) بود. نتایج این آزمایش نشان داد که دما تأثیر معنیداری در سطح احتمال آماری 01/0 درصد بر کلیهی صفات جوانهزنی علفهرز دودندان داشت. این علفهرز توانایی جوانهزنی بالایی (100-66/90 درصد) در دامنه دمایی 35-10 درجه سانتیگراد داشت. بیشترین سرعت جوانهزنی (07/0) در دمای 25 و کمترین آن (صفر) در دمای 5 درجه سانتیگراد به دست آمد. دمای بهینه جوانهزنی بر اساس کمترین مقادیر به دست آمده پارامترهای D10، D50، D90 و GU دمای 25 درجه سانتیگراد بود. |
کلیدواژه ها |
درصد جوانهزنی، دمای بهینه، سرعت جوانهزنی |
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر |