تاثیر سولفات و نیترات آمونیوم بر کارآیی نیکوسولفورون+ ریم سولفورون در کنترل علف‌های هرز در شرایط سمپاشی با آب سخت در ذرت علوفه‌ای (Zea mays L.)
کد مقاله : 1106-10THIWSC (R1)
نویسندگان
مجید عباس پور *
استادیار بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
چکیده مقاله
به‌منظور بررسی تاثیر ماده‌افزودنی سولفات‌ و نیترات‌آمونیم در بهبود کارآیی نیکوسولفورون + ریم سولفورون با نام تجاری اولتیما (175 گرم در هکتار) در شرایط سمپاشی با آب سخت، این مطالعه در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی بر روی ذرت رقم 704 در سال 98 انجام شد. فاکتور اول در پنج غلظت مختلف سختی آّب شامل 0، 200، 400، 800 و 1000 پی پی ام (از کربنات کلسیم) و فاکتور دوم به صورت اسپلیت شامل نوع ماده افزودنی (سولفات‌آمونیوم و نیترات آمونیم) و غلظت‌های مختلف مواد افزودنی در 3 سطح (5/0، 1 و 2 درصد) به همراه شاهد بدون ماده افزودنی، بصورت فاکتوریل اسپلیت بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار کشت و مورد ارزیابی و مقایسه عملکرد قرار گرفت. سمپاشی علف کش‌ها بصورت پس رویشی در مرحله 4 تا 6 برگی ذرت با استفاده از سمپاش ماتابی پشتی مجهز به نازل شره‌ای و با فشار 2 تا 5/2 بار انجام گرفت. به منظور بررسی تاثیر تیمارها روی کاهش وزن خشک علف‌ هرز چهار هفته پس از سم‌پاشی، یک کوادرات 5/0 × 5/0 متر در هر کرت پرتاب شد. در زمان برداشت ذرت علوفه‌ای (بعد از مرحله شیری‌شدن دانه و اوایل مرحله خمیری‌شدن دانه) 5 بوته تصادفی از هر کرت برداشت و وزن تر و خشک بوته و بلال بر روی آنها تعیین شد و بقیه کرت (پس از حذف حاشیه ها) برای برداشت علوفه در نظر گرفته شد. برای بیان رابطه میان مصرف ماده افزودنی در کنترل علف‌های هرز و عملکرد علوفه ذرت از برازش معادلات رگرسیون غیر‌خطی دز پاسخ انجام شد. نتایج نشان داد علف کش‌ اولتیما در کنترل علف‌های هرز چه در حالت اختلاط با نیترات آمونیم و سولفات آمونیم و چه به تنهایی باعث کنترل مناسب علف‌های هرز شدند. با افزایش سختی آّب روند کارایی علف کش‌ کاهش یافت و با افزودن مواد افزودنی سولفات آمونیوم و نیترات آمونیوم روند کارآیی آنها بهبود یافت. در جمع‌بندی به نظر می‌رسد ماده افزودنی سولفات آمونیم در افزایش کارآیی علف کش اولتیما و عملکرد ذرت علوفه‌ای تاثیر به نسبت بیشتری از نیترات آمونیوم از خود نشان داد.
کلیدواژه ها
کنترل شیمیایی، ارزیابی چشمی، کارآیی علفکش‌ها، کیفیت آب
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر