ارزیابی تلفیق کاربرد عصاره رازیانه (Foeniculum vulgar Miller) و زمان برداشت یونجه (Medicago sativa L.) بر تراکم و وزن خشک علفهرز جوموشی (Hordeum morinum) |
کد مقاله : 1120-10THIWSC (R1) |
نویسندگان |
حکیمه ماهوار *1، محمد رئوفی2، سمیه گیتی3، سمیرا کرمی4 1گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران 2استادیار و عضو هیات علمی گروه علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران 3- 4دانشگاه بوعلی سینا |
چکیده مقاله |
کاربرد عصاره رازیانه در مهار علفهای هرز توسط محققین مورد مطالعه قرار گرفته است، به منظور تلفیق عصاره رازیانه و روش زراعی زمان برداشت چین اول در مدیریت غیر شیمیایی علفهرز جو موشی در مزارع یونجه و اثر آن در چین های بعدی، پژوهشی در مزرعه یونجه پنج ساله مستقر آلوده به علفهرز جوموشی واقع در کیلومتر 7 جاده همدان-تهران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار طی سال 1401 به اجراء درآمد. تیمارهای طرح شامل مصرف اسانس گیاه دارویی رازیانه (1000 میکرولیتر در لیتر) در ابتدای شروع رشدی چین اول و زمانهای برداشت چین اول بصورت 30%، 40% و 50% گلدهی مزرعه و نیز تلفیق اسانس گیاه رازیانه همراه زمانهای برداشت و درنظر گرفتن شاهد (وجین و عدم وجین علفهای هرز) بودند. نمونه برداری پس از رسیدن به 30، 40 و 50 درصد گلدهی در چین اول، به منظور تعیین وزن خشک یونجه و تراکم و وزن خشک علفهایهرز جوموشی با کوادرات ثابت 50 × 50 سانتیمتر انجام پذیرفت. در دو چین دوم و سوم، نمونهبرداری در زمان استاندارد 50% گلدهی مزرعه جهت ارزیابی صفات مذکور، انجام گرفت. صفات ارزیابی شده برای جوموشی (تراکم و ماده خشک) و یونجه (ماده خشک) نشان داد که اعمال همه تیمارها اثر معنیداری بر صفات مذکور داشت. نتایج نشان داد اسانس گیاه رازیانه با غلظت 1000 میکرولیتر در لیتر، همراه تلفیق زمان برداشت چین یونجه در مدیریت علف هرز جوموشی، موثر خواهد بود و اثر مثبت آن روی عملکرد یونجه در چینهای بعدی نیز قابل توجه است. کاربرد اسانس رازیانه همراه تیمارهای 30 تا 50 درصد گلدهی، سبب وزن خشک 1/6، 09/3 و 92/0 گرم، در چینهای اول تا سوم شد. |
کلیدواژه ها |
جوموشی، زمان برداشت، عصاره رازیانه، یونجه |
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر |